Home » Jimmy Nelson

Jimmy Nelson

 

Jimmy Nelson is een Britse fotograaf die geboren is in 1967 in Sevenoaks, Kent. Hij bacht zijn jeugd door in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Toen hij acht jaar oud was werd hij naar Stonyhurst College in Lancashir gestuurd. Op zijn 16e kreeg Jimmy als reactie op een ziekte een aandoening, waarbij al zijn haar uitviel. Dit was de reden waarom hij op zijn 19e naar Tibet ging en daar een tocht deed door het hele land. Het was daar immers niet ze gek dat jongens van die leeftijd kaal waren. Op die tocht nam Jimmy een kleine camera mee. Zijn reis duurde een jaar, en toen hij terug kwam werd Jimmy Nelson een professioneel fotojournalist. 

 

 

 

 

In 2009 begon Jimmy Nelson aan zijn grootste project genaamd 'Before they Pass Away', waarvoor hij drie jaar heeft gereisd. In deze drie jaar heeft Nelson in totaal 35 inheemse stammen gefotografeerd. Europa, Azië, Afrika, Zuid-Amerika en de Stille Zuidzee zijn de plekken waar hij deze foto's genomen heeft.

 

 

Voor het boek met de ietswat crue titel 'Before they Pass Away' heeft Nelson foto's genomen van verschillende inheemse stammen van over de hele wereld. Met dit project wil hij de stammen die aan het uitsterven zijn vastleggen voordat ze er dus niet meer zijn

Voor de foto's die Jimmy Nelson genomen heeft, heeft hij de stamleden hun traditionele kleding aan laten trekken en ze zo neergezet zoals hij ze wilde. De foto's zijn niet altijd genomen onder de beste omstandigheden en zijn ook niet altijd in een keer gelukt, maar dat hebben zowel Nelson zelf als de stamleden ervoor over gehad. 

Zo is er een foto geweest waarvoor een paar mannen drie ochtenden achter elkaar om 5 uur al klaar stonden voor de foto, maar waren ze steeds niet goed genoed, omdat het licht niet goed was.

Ook zijn er foto's die genomen zijn op de top van een actieve vulkaan. Met gevaar voor eigen leven zijn de stamleden en Jimmy Nelson daar heen gegaan om een goede foto te maken. Dit klinkt allemaal misschien een beetje extreem, maar op deze manier heeft Nelson het wel voor elkaar gekregen om de beste foto's te nemen.

Het werk van Jimmy Nelson is te herkennen aan de beetje aparte soort lichtval. Dit komt omdat hij gebruik maakt van een 50-jaar oude 4x5in camera.

Hieronder staat een filmpje waarin Jimmy Nelson zelf uitlegt waarom hij nou juist bepaalde stammen heeft gefotografeerd.